Óbidos (Leiria)

Óbidos heeft zijn oorsprong te danken aan een gefortificeerde citadel. De naam komt dan ook van 'oppidum' (citadel, ommuurde stad), en is waarschijnlijk een gelatiniseerde afleiding van het oudere Keltische 'Eburobricio'. Het stadje, op ongeveer 75 km van Lissabon, staat ook bekend als "A Vila das Rainhas" (het Koninginnendorp). Tussen de 13de en de 19de eeuw was het namelijk een traditie om het als huwelijksgeschenk aan de vrouwen van de Portugese monarchen aan te bieden.

Er zijn invloeden terug te vinden van alle volkeren, die in de omgeving zijn geweest, zoals de Romeinen, de Visigothen en de Moren. Hierboven een voorbeeld van een moriskenwoning. (Een morisk was een tot het christendom bekeerde moslim).

Óbidos heeft een belangrijke plek in de geschiedenis van Portugal verworven, aangezien er de opstand van 25 april tegen de dictator Salazar begon. Elk jaar wordt deze datum door het hele land gevierd.

De Santa Mariakerk is de meest opvallende van een reeks religieuze tempels in het stadje, met een witte gevel en een nogal sobere constructie.

Interieur van de Santa Mariakerk

Plafond van de Santa Mariakerk

Toren van de Santa Mariakerk

Het kasteel van Óbidos is een goed voorbeeld van een middeleeuws Portugees fort. Heden is het het resultaat van verschillende architectonische ingrepen door de eeuwen heen, waarbij desondanks de middeleeuwse kenmerken bijna intact zijn gebleven.

Gebouwd in de 12e eeuw op een kleine heuvel overziet het nog altijd de omliggende vlakte en de rivier de Arnoya in het oosten. Het stijgt tot een hoogte van 79 meter boven de zeespiegel, met een onregelmatige rechthoekige plattegrond en waarin elementen uit de romaanse, gotische, manuelijnse en barokke stijl worden gemengd.

Het fort is verdeeld in twee hoofdzônes: het kasteel zelf (tegenwoordig een luxehotel, 'Pousada Del Castillo'; zie boven) en de intramurale wijk (zie vorige foto).

Muren met kantelen

De San Tiagokerk, in 1186 in opdracht van koning Sancho I gebouwd, leidde vroeger rechtstreeks naar het kasteel en werd door de koninklijke familie gebruikt wanneer het in Óbidos verbleef. Tegenwoordig is het een boekhandel.

Boven de 'Arco da Cadeia' bevond zich oorspronkelijk de gevangenis van Óbidos. In de 14de en 15de eeuw behoorde het tot het stadhuis. Later, in de 20ste eeuw, was het de woning van schilder en scenograaf Abílio de Matos e Silva en tegenwoordig museum.

'Torre de Maneys' werd in de 16de eeuw gebouwd, men denkt met als functie een opslag voor de kasteelbewoners. In onze tijd is het een B&B.

Het acqueduct van Usseira, waarvan 3 km lange resten even buiten het stadje te vinden zijn, werd ca. 1570 gebouwd in opdracht van Catalina de Austria, jongere zuster van Karel V en echtgenote van de Portugese koning, Felipe III.

Uitzicht vanaf het kasteel


























Geen opmerkingen:

Een reactie posten